Παραγωγός : Μετζάκης Γιώργος

Μετζακης Γιωργος

Παραγωγός
Mοναδικός αριθμός ανίχνευσης 100-350 ή LM160
Επιλεγμένος Ελαιώνας
0
Μοναδικός Αριθμός Ανίχνευσης
0
έως
0
Υψόμετρο (μ.)
0
Ελαιόδεντρα
Μετζακης Γιώργος

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε μεγάλωσε και ζεί στη Μυρσίνη ένα από τα βορεινά χωριά του Δήμου Σητείας. Είναι 51 χρονών.

Είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και καλλιεργεί 60 στρέμματα ελαιώνες με 1.100 ελαιόδενδρα, 8 στρέμματα αμπέλια, κηπευτικά. Όλες οι καλλιέργειές του είναι ενταγμένες στη βιολογική καλλιέργεια και οι περισσότερες ήδη από το 2009, ενώ ο ίδιος είναι ιδιαίτερα περήφανος για την τσικουδιά που παράγει. Ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια γιατί πιστεύει σε μια αρμονικότερη συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Είναι από τα δραστήρια άτομα του χωριού που επέλεξε να μείνει στον τόπο του και συμμετέχει ενεργά στα κοινά αφού είναι Πρόεδρος της Κοινότητας και ήταν Πρόεδρος και τώρα μέλος του Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Μυρσίνης.

Μετζακης Γιώργος

Ελαιώνας

Από τους ελαιώνες του επιλέχθηκε αυτός που είναι στην περιοχή Αγριλός. Πρόκειται για ελαιώνα, ξηρικό, με 70 δένδρα στα 650 μέτρα υψόμετρο.

Η περιοχή έχει πλούσιο αιολικό δυναμικό, ιδιαίτερο μικροκλίμα, ψυχρό ακόμη και το καλοκαίρι. Το έδαφος είναι γιολίφα.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφάρμοσε ήταν το κλάδεμα, η χορτοκοπή και η λίπανση με τα ενδεδειγμένα βιολογικά λιπάσματα. Οι επεμβάσεις για τον κύριο εχθρό της ελιάς που έχουμε στην Ελλάδα το δάκο, ήταν το μήνα Ιούλιο ο ψεκασμός με καολινίτη ( ένα αδρανές, ανόργανο υλικό που δρά δημιουργώντας ένα στρώμα αφιλόξενο για την εναπόθεση των αυγών του θηλυκού δάκου) και κατόπιν της προτροπής του γεωπόνου που παρακολουθούσε την καλλιέργεια, ένα μήνα πριν τη συγκομιδή ψεκασμό με κατάλληλο βιολογικό σκεύασμα κατά του δάκου.

Μετζακης Γιώργος

Παραγωγή ελαιολάδου

Η συγκομιδή έγινε στις 21/11/2019 όταν ο καρπός ήταν στο βέλτιστο στάδιο ωρίμανσης και άρχισε να αλλάζει από πράσινο σε μελανοιώδες και αλέστηκε αυθημερόν στο ελαιοτριβείο της εταιρείας ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε. κάτω από πρότυπες και ιδανικές συνθήκες.

Παράχθηκαν 385 κιλά ελαιόλαδο άριστης ποιότητας με οξύτητας 0,3 . Όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά το ελαιόλαδο που παρήχθη έχει την ευχάριστη αίσθηση της ποικιλίας «κορωνέικη», ελαφρά πικρό και μέτρια πικάντικο με μακράς διάρκειας επίγευση και με πολυπλοκότητα αρωμάτων.

Τοποθεσία