
Κορνελάκη Δέσποινα
ΠαραγωγόςMοναδικός αριθμός ανίχνευσης 701-999 ή LM159
Επιλεγμένος Ελαιώνας
Κορνελάκη Δέσποινα
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στον Αγ. Στέφανο της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γυαλού. Είναι παντρεμένη με τον Αρετάκη Στέργιο και έχουν δύο παιδιά.
Είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και καλλιεργεί τα 45 στρέμματα ελαιώνες με 1.300 ελαιόδενδρα που βρίσκονται στον Αγ. Στέφανο, στη Ζάκρο , στο Καρύδι και στη Ρούσσα Εκκλησιά μαζί με το σύζυγό της.
Όλοι οι ελαιώνες είναι ενταγμένοι στη βιολογική καλλιέργεια και οι περισσότεροι ήδη από το 2009. Ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια γιατί όπως θέλει για την οικογένεια και τα παιδιά της να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων το ίδιο θέλει και για το ελαιόλαδο που παράγει και διαθέτει προς πώληση για κατανάλωση από άλλες οικογένειες.
Ο συζύγός της ο Αρετάκης ο Στέργιος έχει άλλη επαγγελματική απασχόληση αλλά επειδή έχει ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι για την καλλιέργεια των ελαιώνων αφιερώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο του εκεί.
Κορνελάκη Δέσποινα
Ελαιώνας
Από τους ελαιώνες της επιλέχθηκε αυτός που είναι στη Ζάκρο, το ανατολικό άκρο της Κρήτης , στην περιοχή Κελλάρια και την τοποθεσία Λίμνη. Είναι ελαιώνας με 477 δένδρα σε υψόμετρο 300 μέτρα. Έχει πλούσιο αιολικό δυναμικό στην περιοχή και το ιδιαίτερο έδαφος της Ζάκρου φυλλίτες, χαλαζίτες.
Οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφάρμοσε ήταν το κλάδεμα, η χορτοκοπή και η λίπανση με τα ενδεδειγμένα βιολογικά λιπάσματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια τα κλαδιά που προέρχονται από το κλάδεμα έχει μύλο που τα αλέθει και τα χρησιμοποιεί ως εδαφοβελτιωτικό για το έδαφος των ελαιώνων από τους οποίους προέρχονται. Ο ελαιώνας είναι ποτιστικός και εφαρμόστηκαν οι οδηγίες των εβδομαδιαίων δελτίων άρδευσης που εκδίδονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι επεμβάσεις για τον κύριο εχθρό της ελιάς που έχουμε στην Ελλάδα το δάκο, ήταν η τοποθέτηση δακοπαγίδων μια τεχνική που εφαρμόζει εδώ και χρόνια και που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις καλλιέργειές της.
Κορνελάκη Δέσποινα
Παραγωγή ελαιολάδου
Η συγκομιδή έγινε από τις 5/11/2019 εως τις 8/11/2019 όταν ο καρπός ήταν ακόμη πράσινος και αλέθονταν αυθημερόν στο ελαιοτριβείο της εταιρείας ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε. κάτω από πρότυπες και ιδανικές συνθήκες.
Παράχθηκαν 580 κιλά ελαιόλαδο άριστης ποιότητας με οξύτητα 0,25 . Όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά το ελαιόλαδο που παρήχθη έχει τη χαρακτηριστική φρεσκάδα του άγουρου καρπού της ποικιλίας «κορωνέικη» που θυμίζει φρεσκοκομμένο γρασίδι , ελαφρά πικρό και μέτρια πικάντικο και με μακράς διάρκειας επίγευση.