Θείον Έλαιον - πολυβραβευμένο ΠΟΠ ελαιόλαδο

Μονη Τοπλού

Παραγωγός
Mοναδικός αριθμός ανίχνευσης 351-700 ή LM158
Επιλεγμένος Ελαιώνας
0
Υψόμετρο (μ.)
0
Ελαιόδεντρα
Μονή Τοπλού

Στοιχεία

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής Natura2000. ‘Εχει 400 στρέμματα ελαιώνες με 6.000 ελαιόδενδρα και 350 στρέμματα αμπελώνες. Η πλειονότητα των ελαιοδένδρων και των αμπελώνων φυτεύτηκαν σε τοποθεσίες που επιλέχθηκαν ως οι πλεον  κατάλληλες από άποψη μικροκλίματος. Το Μοναστήρι παρείχε και εργασία σε πλήθος ανθρώπων που βρήκαν απασχόληση στις καλλιέγειες.

Όλοι οι ελαιώνες και οι αμπελώνες είναι ενταγμένοι στη βιολογική καλλιέργεια από το 1997 και μετά. Το Μοναστήρι ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια ακολουθόντας την παράδοση αιώνων στον τρόπο καλλιέργειας της γης, απολαμβάνοντας καλά και καθαρά προϊόντα οι καλλιεργητές.

Μονή Τοπλού

Ελαιώνας

Από τους ελαιώνες της Ι.Μ.Τοπλού επιλέχθηκε αυτός που είναι ακριβώς δίπλα από το Μοναστήρι και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε. και ΚΤΗΜΑ ΤΟΠΛΟΥ Α.Ε. Είναι ελαιώνας 23 στρεμμάτων με 545 δένδρα σε υψόμετρο 300 μέτρα. Έχει πλούσιο αιολικό δυναμικό στην περιοχή και έδαφος αμμώδη πηλό.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν ήταν το κλάδεμα, η χορτοκοπή και η λίπανση με τα ενδεδειγμένα βιολογικά λιπάσματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια τα κλαδιά που προέρχονται από το κλάδεμα αλέθονται με θρυματιστή και χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό για το έδαφος των ελαιώνων από τους οποίους προέρχονται. Επίσης έγινε λίπανση με υδατοδιαλυτά λιπάσματα.

Ο ελαιώνας είναι ποτιστικός και εφαρμόστηκαν οι οδηγίες των εβδομαδιαίων δελτίων άρδευσης που εκδίδονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι επεμβάσεις για τον κύριο εχθρό της ελιάς που έχουμε στην Ελλάδα το δάκο, έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου που παρακολουθούσε την καλλιέργεια. Έτσι αναρτήθηκαν παγίδες McPhail και παρακολουθούνταν η εξέλιξη του δακοπληθυσμού ανα εβδομάδα. Έγινε αρχικά ψεκασμός με καολινίτη (ένα αδρανές, ανόργανο υλικό που δρά δημιουργώντας ένα στρώμα αφιλόξενο για την εναπόθεση των αυγών του θηλυκού δάκου) στα τέλη Ιουνίου , ψεκασμός που επαναλήφθηκε μετά από ένα εικοσαήμερο επειδή η έντονη βροχόπτωση που έγινε στις 17 Ιουλίου ξέπλυνε το υλικό από τα δένδρα. Κατόπιν με την προτροπή του γεωπόνου και επειδή άρχισε να υπάρχει αύξηση του δακοπληθυσμού αναρτήθηκαν δακοπαγίδες και ένα μήνα πριν τη συγκομιδή έγινε ψεκασμός με κατάλληλο βιολογικό σκεύασμα.

Μονή Τοπλού

Παραγωγή ελαιολάδου

Η συγκομιδή έγινε από τις 29/10/2019 εως τις 5/11/2019 όταν ο καρπός ήταν στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης και άρχιζε να αλλάζει χρώμα από πράσινο σε μελανοιώδες και αλέθονταν αυθημερόν στο ελαιοτριβείο της εταιρείας ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε. κάτω από πρότυπες και ιδανικές συνθήκες.

Παράχθηκαν 2.100 κιλά ελαιόλαδο άριστης ποιότητας με οξύτητα 0,35 . Όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά το βιολογικό ελαιόλαδο που παρήχθηκε με αυτό τον τρόπο σας έχει τη χαρακτηριστική φρεσκάδα της ποικιλίας «κορωνέικη», ελαφρά πικρό και μέτρια πικάντικο, ισορροπημένο και με μακράς διάρκειας επίγευση .

Τοποθεσία